Újratervezés

2017. december 20.

Anna: Anyaként összefogjuk a családot a mindennapok és az ünnepek idején is. A gyermekeink, házastársunk, családtagjaink programja meghatározza a mi napirendünket is. Mindenki nekünk jelzi az igényét, ill. egyéni programját. A közös családi eseményeket ezért jóval nehezebb megszervezni, sokszor kell módosítani. Én a sorozatos újratervezésben, átszervezésben nagyon el tudok fáradni. Nektek van valami praktikátok, hogy hogy lehet ezt az állandó változást, ami a családra jellemző, jól kezelni?

Andi: Nekem természetes hogy nekem kell alkalmazkodnom a családhoz. A lényeg, hogy legyenek fix alkalmak, amikor mindenki jelen tud lenni. Ráadásul mi nagy család vagyunk, a vasárnapi ebédek mindig 9-10 fővel telnek. Nekem nem probléma, hogy én követem az ő programjaikat, de tény, hogy alkalmazkodás az életem.

Ildi: Azért a gyerekek életkora és száma bármiféle programnál nagyon meghatározó. Nálunk ketten vannak, nagy korkülönbséggel. Ráadásul mostanra csak az egyikük van itthon a mindennapokban. Inkább minket a nyugalom jellemez. Ketten vagyunk egy gyerekre. A férjem mindenbe bevonható.

Anna: Volt idő, amikor én élveztem, hogy mindent megoldok, mindent lekövetek. De a harmadik gyerek óta, ill. a feladatkörök kibővülésével (munka, önkéntesség) kicsit elvesztettem a fonalat. S bár a családom jót nevet amikor erre hivatkozok, de szerintem számít az idő múlása is. Igenis öregszem, s már kevésbé reagálok rugalmasan.

Andi: Én is azt tapasztalom, hogy lassabban mennek a dolgaim. Nehezebben pihenem ki magam. Ha rendezvényen vagyok marad az otthoni feladat. Ha a gyerekeim ügyeit intézem, várnak rám a munkahelyi egyeztetések. Előbb utóbb stresszelni kezdek, s az első családtag akivel találkozok, megkapja minden bánatomat. Ezt elkerülendő van amikor kikapcsolok egy-két órára, s mindent félreteszem. Mert ha magamnak nem teremtem meg, akkor nincs számomra megállás.

Ildi: Nekem túl sok időm van, amire először rácsodálkoztam, aztán megörültem neki. Hetente sportolhatok, vagy leülhetek egy kicsit minden nap olvasni, bűntudat nélkül.

Anna: Nekem komoly lelkiismeret furdalást okoz, ha én vagyok a családi békétlenség okozója. Főleg, ha szép ünnepre készülünk, ha egy hosszabb iskolai szünet alkalmával többet lehetünk együtt, mert akarva-akaratlanul ilyenkor próbálok régóta vár programokat megvalósítani, halogatott feladatokat együttesen elvégezni. Ha konfliktus van, akkor megjelenik az érzés, hogy valamit nem jól csinálok, ha folyton borul a program. Pedig rajtam kívül áll, mégis azt érzem, hogy én tolom bele az energiát, igyekszem jól csinálni, mindent beleadni, s mégis borul, a végeredmény mégis képlékeny. Nekem kell fáradhatatlannak, hihetetlen rugalmasnak, jó tárgyalónak lennem. Érzem, hogy az én hozáállásomon sok múlik. Kérdés mennyit szabad vállalnom, mennyire kell komolyan vennem a szervező szerepet. Kell-e mindig kontrollálni, koordinálni?!

Ildi: Persze én is úgy gondolom, hogy a nő az, akinek mozgatni kell a családi verklit. Megadni a kereteket, szervezni a programokat. A kisebb is önjáró, így én ezt most élvezem. De korábban is működött nálunk a munkamegosztás. A gyerekeket bevontuk a takarításba, vagy maga a főzés egy közös tevékenység. Közben sok dolgot meg tudunk beszélni. Eleve a saját feladataimat is rangsoroltam, épp azért hogy ne legyek békétlen, túlterhelt és nyugtalan.

Andi: A mi családunkban a két profi sportoló gyerekünk napirendje meghatározza a teljes családunkét is. Ha edzés van, az mindent felülír. Ráadásul a kicsit én fuvarozom, akkor is ha a fővárosban van edzése, így ez behatárolja az én mindennapjaimat is egy-egy felkészülési időszakban. Ha edzőtáboroznak, az fix távollétet jelent. Ha verseny szezon van, annak is alá kell rendelődnünk. Ez akár az ünnepeket is befolyásolja, mert nem ritka hogy karácsony, újév napján is edzenek.

Kérdések a továbbgondoláshoz: Ki a családjuk motorja, a programok szervezője, a mindennapok mozgatója? Mennyire tudnak élni az ünnepek, iskolai- és munkaszünetek által biztosított közös idővel? Mennyire működik dinamikusan családjuk a mindennapokban?

Ha válaszait velünk is megosztaná, kérjük írja meg nekünk hozzászólásban!

Címkék