Törekszünk a jónak gyakorlására

2014. május 07.

A Hajdúdorogi Egyházmegye száz éves fennállásának ünnepi borát Dr. Lőrincz György, egri borász készítette. A 2012-es év végén, a jubileumi év zárásakor készült ez az interjú.

Hogyan jött az életedbe a borászkodás?

A Jóistennek köszönhető minden… Nem készültem bortermelőnek, de – tisztelve a szüleim akaratát – továbbtanultam. Azt gondoltam, mivel Egerben élek, érdemes a borászat felé mozdulni. Aztán nagyon megszerettem, izgalmas, sokszínű világot ismertem meg. Mai napig hihetetlenül tud gyönyörködtetni. Úgyhogy attól tartok, rajongója lettem ennek az egész ügynek.

Említetted az isteni gondviselést. Ennek mennyire látod nyomait az életeden?

Sokszor eszembe jut, hogy az, ami itt velünk történik, az mennyire jól fölépített! Ahhoz, amit megéltem a szőlő és bor kapcsán a családommal együtt, ide kellett vándorolnia az édesapámnak. Egy borvidéken kellett születnem. Az életem minden mozzanatán azt látom, hogy ez az én sajátos apostoli küldetésem, hogy a borok által szólítsak meg embereket, hogy a borok megérintsék a lelküket, s a maguk módján üzenetet közvetítsenek. Persze ezek nagy szavak, de az ember vágyik arra, hogy a maga módján isteni küldetést teljesítsen.

Négy gyermeket neveltek a feleségeddel. Mi az az üzenet, amit nekik át szeretnél adni? Amellett, hogy látják a cselekedeteidet a mindennapokban, s látják a hithez, a borhoz, az élethez való viszonyulásodat.

Az élet minden pillanatát isteni rendelés és parancs szerint kell megcselekedni. Ezt én is csak tanulom, de fontos, hogy ők is nyitottá váljanak erre. Jó dolog, hogy a családban sokkal nagyobb bátorsággal apostolkodhatok, s taníthatom őket a jó dolgokra. Mivel én sem rendelkezem nagy bölcsességgel, ezt a maga esetlenségében teszem. De egyre több a közös ima az életünkben, rendszeressé vált az esti Biblia-olvasás. Ők is érzik ezeknek az erejét! Egyre jobban veszik az akadályokat, s hittel, reménnyel, bizakodva élik meg a napjaikat, s elfogadják azokat a nehézségeket, küzdelmeket, megpróbáltatásokat, amelyeket meg kell élni, s el kell fogadni ahhoz, hogy az ember lélekben erősödhessen.

Az egyik legnagyobb élményem az életben, amikor egyszer hazaérve, a feleségem csendre intett, s örömmel mutatta, hogy a két kisebb az imasarokban térden állva imádkozik. Ez annak a következménye, hogy láttak tőlünk ilyet.

Az, hogy világi sikerek érnek, hogy a 2009-es év borásza lettél, mit jelent Neked?

Sokat gondolkodom ezen… Kutatom, hogy ez miért van, s hogy jó dolog-e? Nagyon sok elismerést megkaptam, de ez lehet megpróbáltatás is. Oda kell figyelni arra, hogy nehogy gőgössé váljon az ember!

Arra is rájöttem, hogy óhatatlanul vonzza az embert az elismerés, a díj utáni vágy, az is hogy jók legyenek a borok. Azt érzem, hogy nem ennek kellene dominálni. Igyekszem a sikert a helyén kezelni, s azt gondolom, sokkal nagyobb erő lehet az aszkézisben, a visszavonult Isten iránti imádatban.

A sikerek és a kudarcok megélésében milyen szerepe van a hitednek?

Nagyon segít! Engem megnyugtat a hit, abban az értelemben, hogy kevesebbet szorongok, mint korábban. Sokkal reményteljesebben várok minden napot. Mert azt a küzdelmet, amit mi megélünk a St. Andrea szőlőbirtokon, azt másképp nem lehetne folytatni! Számunkra nagy dolog, hogy meg tudtunk élni egy újabb hónapot. Most az a remény segít engem, hogy eddig is megtartott a Jóisten, odafigyelt rám. Ez erősít.

Óhatatlanul is aggódom persze. Olyan felelősségem van, ami nemcsak az én családomat, hanem a birtokon dolgozókat és a társaim bizalmát is érinti. Épp ezért sokszor felidézem: „Ne aggódjatok megélhetésetek miatt, hogy mit egyetek vagy mit igyatok, sem testetek miatt, hogy mibe öltözzetek.” (Mt. 6,25)

Meg is fogadtam magamban, hogy ha tehetem, minden liturgián részt veszek, mert ezáltal is erősödni tudok, a feladatok pedig megvárnak.

Látszik, hogy a munkád kitölti a mindennapjaidat. Hogyan pihensz?

Ha csak tehetem, olvasok bár a téma elég „szűk”. Főként lelki olvasmányokat választok. Azt kutatom, hogy hogyan lehet az embernek jól élni az életét. Mik azok a szabályok, azok a magatartásmódok, amik ezt segítik. Ezt, szerintem, a szent emberektől lehet ellesni.

Épp tegnap mondtam a feleségemnek, hogy pár év alatt több száz könyvet elolvastam, s érzem ezek erejét. A gyerekek is látják, hogy nemcsak TV-t lehet nézni.

Nincs nagyon más. Nekem a munkám van. Nagyon tudom szeretni, azzal a keresztjével is, hogy nemcsak a szőlőre és a borra kell odafigyelni, hanem egy cégnek az irányítására is.

Az, hogy a Te boraid lettek a centenáriumi év borai, mit jelent számodra?

Nagyon nagy öröm! Jó érzés volt, hogy engem, mint görögkatolikus bortermelőt megkerestek ezzel. Egyik nap este fél hat körül telefonáltak a püspökségről, hogy bejönnének a borászatba. Ahogy megérkeztek én – megörülve a vendégeknek – elkezdtem mutatni a boraimat, beszélni róluk. Nagyon nagy élmény volt számomra, hogy Fülöp püspök jelenlétében kóstoltuk először a világon egyedülállónak szánt boromat. Éjjel fél tizenegykor derült ki számomra, hogy a centenárium tiszteletére szeretnének bort választani.

Végül, két – Eger szempontjából kiemelt – bor került a centenáriumi válogatásba. Nagy örömömre a borvidék új közösségi márkája, az Egri Csillag fehérborként lehet az egyik. A másik természetesen Egri Bikavér, az Áldás nevű borunk. Külön öröm, hogy nagyon szép címkékkel tudtuk ezeket megmutatni. Mert hiszem, hogy a látvánnyal is megérintjük az embereket. Jó arra gondolni, hogy ezek a borok ott vannak a Vatikánban is!

A centenáriumi borokon keresztül sok görögkatolikushoz is eljutottál. Nekem a boraidat, a földhöz való viszonyodat, a munkához való hozzáállásodat látva, mindig a minőség jut eszembe.

A St. Andrea Pincészet jelmondata: „Törekszünk a jónak gyakorlására”. A magánéletben és a munkánk során is azon igyekszünk, hogy nagyon kifejező borokat termeljünk. Ha ez nem is mindig sikerül, azért nagy ereje van annak, ha az ember ezt elhatározza!

Én nagyon áldott vagyok, mert tíz év alatt számos világi és egyházi elismerésben részesülhettem. Ez annak köszönhető, hogy a megfelelő emberekkel hozott össze a Jóisten. Tőlük kaptam segítséget ahhoz, hogy üzenetté formálhassam azt a munkát, gondolatot, borképet, amit elképzeltem.

A boraink olyan meleg, szívhez szóló üzenettel rendelkezzenek, ami hatással van az emberek lelkére. Nem véletlenül szenteljük rendszeresen a pincét, a hordókat, sőt még a traktort is!

Laskay Anna

Címkék