Húsvétolás

2016. március 18.

Anna: Időről-időre változik, hogy mi ragad magával leginkább a húsvéti örömben. Egészen más volt gyerekként megélni, s más mostanság, családanyaként, amikor a húsvét ünneplésekor a legfontosabb a gyerekek öröme. Leginkább azt szeretném, hogy elérje, megérintse őket a feltámadás hite! Nektek mi a legfontosabb a húsvétban?

Andi: Nekem a készülődés. Természetesen nem egyedül, hanem a családdal együtt. Ilyenkor mindenkinek megvan a maga szerepe. A fiúk elvonulnak verset írni, mi a lányommal pedig sorra készítjük a meglepetéseket. Ebben benne van a lakás dekoráció, a locsolkodásért járó tojás, a szépen megterített asztal, s persze az ételek is.

Anna: Én azt látom, hogy a férfiak nagyon értékelik a gondos előkészületet, ami látszik a szépen terített asztalon, a saját magunk készítette tojáson vagy akár azon, hogy igyekszünk szépen, csinosan várni őket. Én is örülök, hogy mind a fiaink, mind a lányaink tőlünk tanulhatják, mik a hagyományos női és férfi szerepek.

Ildi: Pontosan így érzem én is! Nekem épp ezért a húsvét ünneplésében a legfontosabb a tradíció. Hogy minden a megszokott rendben legyen. A gyerekekkel minden évben a korábban megszokott fázisokat éljük végig a készülődéskor. S igen, ehhez kell az is, hogy a fiunk az édesapjával a férfias dolgokat, mi a lányommal a nőieseket éljük meg.

Andi: Ezt én is így gondolom! S ráadásul azt látom, hogy hiába felnőtt korúak a gyermekeink, szükségük van ezekben a dolgokban a szülői iránymutatásra és igénylik a közös készülődést, ünnepet. Nekem édesanyaként külön jó, hogy van egy lányom, akivel mindenben osztozhatok.

Ildi: A mi családunk legkedvesebb húsvéti eseménye a hajnali körmenet. Már akkorra visszük a szentelnivalót is, így megvan a készülődés jóleső izgalma. Az hogy odaérjünk időre, hogy minden készen legyen akkorra, s szépen legyen elrendezve.

Anna: Azt gondolom, minden családnak megvan a maga hagyománya, de a vallásos családoknál sok szempontból megegyezik a húsvét ünneplése. A nagyböjti, majd a nagyheti, végül a húsvéti szertartások segítenek végigélni mindazt, amiért ez a legnagyobb ünnepünk. A sírbatételkor valóban megrendülök, a feltámadáskor átjár az igazi öröm.

Ildi: A templomi szertartásokon való részvétel sokat hozzáad az ünnephez. Számomra ez is egy, jó értelemben vett, szokás. E nélkül nem lenne teljes a húsvétunk!

Andi: Én magáért a feltámadás csodájáért megyek templomba. Mivel én ezt felnőtt fejjel éltem meg először, így talán még nagyobb a hatása. Az igazi ünnepléshez nekem nagyon hozzátartozik a szertartásainkat végigkísérő ének is. Alig várom, hogy újra átéljem!

Kérdések a továbbgondoláshoz:

Mi a legfontosabb Önnek a húsvét ünneplésében? Melyek azok a hagyományok, amelyre épül a családjuk húsvétja? Miért őrzik meg ezeket?

Címkék