Az egri nők üzenete

2015. március 01.

Számos példaképről beszámolhatnék, hiszen mindennapjaimat végigkísérik azok a találkozások, amelyekben nálam jóval nagyszerűbb embereket ismerhetek meg. Akiket most kiemelek, nem személyes ismerőseim, példájuk mégis komoly útmutatást ad az életemben.

Eger diadala országosan ismert. Ahogyan az is, hogy a várvédők között, csatát eldöntő asszonyokat találunk.

Asszonyokat, akik korábban is vívták a maguk harcát: sebesülteket ápoltak, élelmet biztosítottak, és sokszor helyettesítették a férfit otthon, ha az messze vidéken harcolni kényszerült. Először történt meg azonban, hogy a vigasz, a táplálás, a folytonosság biztosítása mellett nyílt csatában viaskodjanak. Testi erejükkel védjék fiaikat, férjeiket, s apáikat. S a nőkben rejlő elszánás a várvédőknek is delejes erőt adott. És sikert hozott.

Az akkori asszonyok nem szégyellték eszközeiket, s akár kőhöz, szurokhoz, forró vízhez nyúltak, tudták az ügyért használni. Nem elméleteket kerestek, hanem tették a dolgukat.

Szerepvállalásuk célja nem a dicsfény elnyerése volt. Alapvető üzenetük, hogy az összefogás, a sorsdöntő pillanatokban adott támogatás, s a bátorság és a szeretet nagyszerű elegyéből fakadó önfeláldozás eredményt teremt.

Elég tehát ott lenni a „várfalon”, s tenni a dolgunkat.

Laskay Anna

Címkék