A név kötelez

2018. június 09.

Anna: Számomra a nyár közepén ünnepelt Anna-nap az év egyik kitüntetett eseménye, mivel a lányok női ágon nálunk mind Annák. Így az édesanyámmal és a lányommal együtt ünneplem. Mindig van külön közös ideje, programja az „Annáknak” és természetesen köszöntenek minket a tágabb családban is. Mindig nagyon szerettem a nevem és ezt az összetartozás érzést is, ami ehhez társul, hiszen ezt a nevet a szép-nagymamámig tudjuk visszavezetni. Ti mennyire vagytok kibékülve a nevetekkel? Egyáltalán, hogyan kaptátok?

Andi: Nem tudom, hogy én hogyan lettem Andrea, de a lányunk nekünk is Anna, s ez a név kizárólagosan merült nálunk is fel. Ha született volna még egy lányunk, akkor ő már az én nevemet kapta volna. Akkoriban felkapott volt az Andrea név, de mostanra nagyon ritkán adják szerintem. Én szeretem és örülök neki, annak ellenére, hogy férfiasságot jelent, s vannak országok, ahol férfinévként használják.

Ildi: Én a nevemet a nagypapámtól kaptam, aki postás volt és a sok Erzsike meg Mariska között, felfigyelt erre a névre a különlegessége miatt. Amint kiderült, hogy kislány unokája születik, javasolta ezt a nevet. A szüleim pedig rábólintottak.

Anna: Hogy álltok a becézéssel? Én a legjobban azt szeretem, ha mindenféle változtatás nélkül, eredeti formájában használják a nevem. Bár a férjem szokott „Annuskázni”, amiről mindig az jut eszembe, hogy a nagyapám ugyanilyen szeretettel, s ugyanígy szólította a nagymamámat...

Ildi: Engem nem nagyon becéznek. Az Ildi számomra elég különleges, ugyanis csak Ti szólítotok így, ez a forma csakis a beszélgetéseinkhez és Hozzátok kötődik. A munkahelyemen Ildikó, a családban pedig Ildike vagyok. Nemcsak a szüleimnek, hanem a szélesebb rokonságban is, koromtól függetlenül. Nálunk is kötődik a férjemhez egy külön becenév, ő nagyon kedvesen tudja mondani, hogy Ildus.

Andi: Az én férjem a legváltozatosabb becézéseket, s a legkülönfélébb neveket használja kedveskedésként. S tőle bármit elfogadok én is. Egyébként örülnék annak, ha becézés nélkül Andreának szólítanának a legtöbben, épp ezért – bár a hivatalos nevem más – rendszeresen a férjem vezetéknevével és a keresztnevemmel mutatkozom be. Sokat használom, s kicsit így sugallom is, hogy mi lenne a kedvemre való megszólítás. De engem is Andikáznak a mai napig, főleg családi körben. Ez a kicsinyítő forma valahogy nem akar kikopni...

Ildi: Andi mondtad, hogy mit jelent a neved. Érdekes egy időben én is utánaolvastam, hogy honnan ered az enyém. Kiderült, hogy germán eredetű, s Attila hun fejedelem feleségét hívták így. Én ezt akkor nagyon boldogan nyugtáztam, hiszen az én férjem is Attila. Mondtam is, hogy van a történelemben példa ilyen nevű párra.

Anna: Látod én híres párosoknak nem néztem utána, de a nevem eredete és jelentése engem is érdekelt. Amikor még kamaszkoromban megtudtam, hogy egyik jelentése „Isten kegyelme” az nagyon szíven ütött. Meghatározónak éreztem és még jobban megszeretettem a nevem. S persze jó arra gondolnom, hogy a Szűzanya édesanyját is így hívták, szólították.

Kérdések a továbbgondoláshoz: Mennyire szereti a nevét, egyedinek érzi-e? Tudja-e hogyan kapta, s hogy mi a jelentése? Vannak-e kedves becézések, amiket szeretteitől szívesen fogad?

 

Címkék