A házasság ajándéka

2015. február 05.

Ez a hét a házasság hete. Nem tudom hányan, s milyen formában értesültek erről?! Mennyire új ez az információ?! Mindentől függetlenül most én is hirdetem: Ez a hét a házasság hete.

Minden év februárjában – immár több éve -, programokkal, tanúságtevőkkel, a médiumok használatával hirdetik a szervezők, hogy kell, fontos és értékes dolog a házasság, napjainkban is.

A „házasság hete” a Valentin naphoz köthető, ezért a februári dátum. Ez az ünnep, nem a miénk, tőlünk idegen kultúrában gyökerezik, mégis, ahogy ez a példa is mutatja, ha jól közelítjük meg, előrevivő is lehet! Angliából indult el az a kezdeményezés, hogy legyen az évnek olyan szakasza, amelyet a házasság hetének nevezhetünk. Hazánkban az egyházak, családdal foglalkozó civilszervezetek támogatásával valósul meg, épp azért, hogy megismerhessük a szerelem ünneplésének eme módját. A budapesti, központi programok mellett, mindenkit buzdítanak helyi kezdeményezésre.

Ennek kapcsán izgalmas elgondolkodnunk, milyen jellemzőket mondanánk, ha a házasság értékét szeretnénk megmutatni. Hogyan tehetjük vonzóvá? S egyáltalán kell-e ezért külön napokat kijelölni, heti eseménysorozatot kreálni?!

Nekem nagyon szimpatikus, hogy a szervezők a mindennapokat kívánják megmutatni. A házasság örömein túl a nehézségeket is. Az elméleti előadások mellett így, megtalálhatók a gyakorlati tanácsok. S nem feledkeznek meg a küzdelmeket megélőkről, a válságos kapcsolatokban levőkről sem. Hiszen a legfontosabb üzenetük: hogy a házasság egyedülálló, manapság egyre ritkább értékeket hordoz, amelyeket őrizni, erősíteni, hirdetni kell! Mert a házasságban megtapasztalható az elfogadás, az őszinte odafordulás, a megbízhatóság, a támogatás, s a példaadás is. Érezhetjük, hogy akkor is kellünk, ha vannak tökéletlenségeink, fontosak vagyunk, ha épp nem tudunk adni, de kérni nincs erőnk, hogy van valaki, aki egyszer igent mondott ránk, s azóta is mindig megteszi, hogy a házasságban megélt szeretetkapcsolat áttörhetetlen pajzsot von körénk, s sebezhetetlenné tesz, s hogy micsoda utat járhatunk be a házasság keretein belül vágyva a folyamatos tökéletesedésre. Megéljük, hogy a házasság valóban ajándék. Istentől kapott kivételes lehetőségünk a fejlődésre. Az erények gyakorlásának kiváló színtere. S hogy a házasságban rejlő értékek be- és felmutatása, őrzése, védelme kötelesség!

Épp ezért mindegy milyen indíttatásból vannak a házasságnak megkülönböztetett napjai, hete, a legfontosabb, hogy azok akik részesültek ebben az ajándékban, ünnepeljenek, s ne felejtsenek el hálát adni. Akik pedig előtte állnak, várják és vágyják a csodát, imádkozzanak, hogy Isten őket is megajándékozza.

Laskay Anna

Címkék